15 de mayo de 2014

Davant la convocatòria d’eleccions europees

 
EUROPA, PROJECTE I MALSON
(Davant la convocatòria d’eleccions europees)


El somni europeu, que s’identificà des dels seus orígens com a espai de drets humans, treball i pau entre nacions enfrontades històricament, ha estat copat per buròcrates i elits de poder. En conseqüència, s’ha convertit en un malson que fa créixer l’euroescepticisme, la impotència generalitzada davant mecanismes econòmics que colpegen la gent més dèbil i la barbàrie de grups racistes i xenòfobs.

Constatem amb indignació que s’ha prioritzat el mercat per damunt de les persones i les cultures; que els interessos dels grups financers i de pressió han prevalgut sobre els pobles; que ha interessat més la construcció del mercat comú que la d’un espai social, obert i solidari; que els països més rics s’han imposat als més pobres; que ha nascut una burocràcia europea distant i aliena a les preocupacions de la ciutadania. Tot això és un llast que exigeix cada vegada més retallades socials, precarietat i sacrificis, deixant persones immigrants mortes en el mar; joves que es desplacen a altres països de la Unió cercant treball i són rebutjades; aturades que, per milions, queden expulsades dels dinamismes comunitaris; altres que viuen en precari sense poder eixir endavant; minories ètniques. Tota aquesta gent “innominada”, anònima i sense rostre, reclama tenir part en la construcció europea.

La construcció de la Unió no podrà superar aquest llast sense una major democràcia, participació ciutadana i justícia social. Per això és urgent una crida a la participació en les pròximes eleccions europees, per tal de convertir la Unió en un projecte de llibertat, emancipació i justícia social que supose un canvi autèntic de sistema. No podem deixar via lliure a grups organitzats d’ultradreta o a moviments que impedisquen la construcció de l’Europa social.

El projecte europeu només és sostenible quan es centra en la justícia social. Reduït a la consecució d’una zona de lliure comerç, tan sols interessarà als mercaders. La prova d’idoneïtat europea radica en el compromís inequívoc per la igualtat, mitjançant polítiques fiscals redistributives que perseguisquen major equitat entre els països i polítiques socials que garantisquen les prestacions socials bàsiques.

Fidel al seu anhel de llibertat, Europa ha de ser espai d’asil que oferisca protecció internacional a la vida dels éssers humans perseguits, per tal que puguen viure dignament. Si s’interessa només per construir el seu propi benestar, el projecte europeu quedarà exposat al fracàs.

La Unió Europea anirà realitzant la seua aspiració a la fraternitat si, per damunt de les seues institucions polítiques i econòmiques, hi ha una societat civil basada en una cultura del trobament, la participació, la solidaritat i la tutela dels drets humans. Allò que va forjant aquesta amistat cívica és fonamentalment els intercanvis de joves i de centres d’investigació, les xarxes d’assistència sanitària i el voluntariat internacional, que cultiva el sentit de pertinença.

Per tot això, donem suport a les candidatures de les forces socials i polítiques el programa electoral de les quals reflectisca un compromís per la construcció d’una Europa social i dels pobles, amb les opcions següents:
Recuperar la sobirania social i política enfront dels mercats, i el protagonisme de la societat civil per damunt dels poders econòmics.

Apostar per l’establiment de polítiques fiscals redistributives que perseguisquen la corrupció, suprimisquen els paradisos fiscals i les diferències entre països rics i pobres, promoguen l’ocupació (especialment la juvenil) i garantisquen unes prestacions socials dignes.

Cercar una integració que respecte la pluralitat de nacionalitats, cultures i llengües existent als països membres, així com el dret a l’autodeterminació.

Treballar perquè el Parlament Europeu promoga una ciutadania inclusiva des de la tolerància, el reconeixement de les diferències i la defensa de la llibertat i els drets humans.

Afavorir la construcció d’una Europa laica, com a espai de diàleg, cooperació i convivència respectuosa entre les diferents religions i creences.

Propugnar una nova Constitució Europea elaborada amb la participació activa de les bases, mitjançant els moviments ciutadans que promouen accions cíviques innovadores i xarxes transnacionals.

Propiciar una Europa multicultural amb una política de fronteres justa, que supere les tendències xenòfobes i respecte la prioritat de les persones i de les seues necessitats.

Promoure una major col·laboració amb els pobles empobrits, a través de relacions comercials i sistemes financers equitatius i de la cooperació al desenvolupament.

Consolidar els programes de beques per afavorir els intercanvis culturals i la creació de xarxes entre la població jove.

Garantir un desenvolupament sostenible i respectuós amb la naturalesa i amb la salut de les persones, tot promovent una cultura de la pau, el desarmament i la desnuclearització.

Com a ciutadanes i ciutadans creients en Jesús de Natzaret, el qual ens interpel·la a la construcció d’una societat al servei de la vida plena de les persones, donem suport al projecte d’una Europa oberta, lliure i solidària, que promoga la convivència en pau i justícia per a tots els pobles i desperte l’esperança en una altra Europa possible.

València, maig de 2014

Grup de seglars i rectors del dissabte

11 de mayo de 2014

Ante las elecciones europeas: cuatro reflexiones

Reflexión de la HOAC ante las elecciones europeas
A) MANIFIESTO ANTE LAS ELECCIONES EUROPEAS 2014
CARITAS, CONFER, HOAC,
JUSTICIA Y PAZ y AEFJ (África-Europa Fe-Justicia) 

El próximo 25 de mayo los españoles estamos convocados a elegir 54 de los 751 diputados que compondrán el nuevo Parlamento Europeo y que representarán a unos 490 millones de ciudadanos europeos (28 países miembros). En estas elecciones, el nuevo Parlamento estrena mayores competencias: elige al Presidente de la Comisión, tiene que aprobar al conjunto de los miembros que propone el Consejo Europeo para formar la Comisión y puede destituir a la Comisión mediante una moción de censura. El gran reto al que se enfrentan los ciudadanos europeos es la desinformación acerca de las instituciones, funcionamiento y repercusiones de lo que se realiza, día tras día, en la Unión Europea, unido al casi total desinterés por lo que en la UE se debate.
Desde nuestra común identidad cristiana y a la luz del Evangelio y la Doctrina Social de la Iglesia, animamos a todos los votantes a tomar conciencia de la importancia de este momento, donde con nuestro voto podemos construir una Europa más justa y solidaria con las personas y los países más débiles y vulnerables. (....) LEER COMPLETO AQUÍ


B) REDES CRISTIANAS:
ANTE LAS ELECCIONES EUROPEAS: POR UNA EUROPA DEMOCRÁTICA

Una vez más, los ciudadanos de la Unión Europea estamos convocados a unas elecciones parlamentarias. Éste es el elemental ejercicio de toda democracia.
Sin embargo, hoy el modelo institucional de la UE difiere sustancialmente de un modelo democrático tradicional: el Parlamento que elegiremos el día 25 es más una cámara consultiva que una cámara de representación,  porque los resultados electorales no determinan el gobierno de la Unión, que se “elige” por un mecanismo alternativo; lo que aprueba el Parlamento no se traduce automáticamente en normas de aplicación en todo el territorio y está supeditado a otros acuerdos, etc. Sin duda, la institucionalidad política del modelo europeo supone un bajo nivel de democracia. (....) LEER COMPLETO AQUÍ.


C) REFLEXIÓN DE LA HOAC ANTE LAS ELECCIONES EUROPEAS

Entre el 22 y el 25 de mayo (fecha de las elecciones en nuestro país) 400 millones de ciudadanos europeos con derecho a voto, de los 27 países miembros de la Unión Europea, estamos llamados a las Elecciones al Parlamento Europeo para el que serán elegidos 751 diputados (según el Tratado de Lisboa), de los cuales los españoles elegiremos a 54. Por lo que respecta a nuestro país cabe resaltar que con estas elecciones se inicia un período de año y medio en que seremos convocados a las urnas tres veces (las propias elecciones europeas de mayo de 2014, las elecciones locales y autonómicas de mayo de 2015 y, previsiblemente, elecciones generales en el último trimestre de 2015). (...) LEER COMPLETO AQUÍ.


D) "EUROPA EN LA ENCRUCIJADA"
(CUADERNO 188 DE CRISTIANISME I JUSTÍCIA)


Más de medio siglo después de su nacimiento, i a pesar de su indiscutible éxito, el proyecto europeo parece encallado. Los intereses particulares de cada país vuelven a primar sobre los intereses generales y son muchos los ciudadanos que se muestran indiferentes, cuando no hostiles, al proyecto europeo. El colapso se inició bastante antes, pero ha culminado con la durísima crisis económica que padecemos. ¿Es el final del camino? ¿Vale la pena seguir en esta Unión, tal como la han dejado? (LEER EL CUADERNO ENTERO AQUÍ)



"Respeto a los DDHH en las fronteras" (Charla en parroquia S. Ignacio de Loyola;, 22 mayo)


El jueves 22 de mayo a las 20.15h en la parroquia de San Ignacio de Loyola, interesante charla sobre lo que ocurre en nuestras fronteras de Ceuta y Melilla

Parroquia de S Ignacio de Loyola (Plaza Diputado Lúis Lúcia, 18 bajo)

6 de mayo de 2014

X Dia d’Àfrica (17 de maig)

17 Maig 2014
X Dia d’Àfrica

PROGRAMA

A les 10
Inici de la Diada

A les 11
Experiències solidàries per i a Àfrica

A les 12’45
Actuació de la banda juvenil de Patraix

A les 13’15
El COR ARISE AFRIKAN WOME

A les 13’45
Grup de jazz del CMD NATZARET

A les 14’15
Poesies originals seleccionades sobre Àfrica
Concurs coques de llauna

A les 14’30
Paella solidària i sobretaula

A les 16’30
Tallers. Coordina GRUP SCOUT ITER de Natzaret :
  • Tatuatge
  • Dansa africana
  • Rap d’integració
  • Biblioteca humana

A partir de les 18 hores : manjars africans
A les 19’30
ENCONTRE POPULAR DE CORALS SOLIDÀRIES
a la parròquia de Natzaret
- COR CARNEVALE DE BURRIANA
- COR LLEONARD GINER DE TAVERNES BLANQUES
- CORO ASOCIACION AMAS DE CASA TYRIUS DE VALENCIA
- CORO MANOS UNIDAS DE VALENCIA
- COR CORPORACIÓ MUSICAL POBLA VALLBONA
- CORO AGRUPACIÓN MUSICAL PATRAIX
- CORAL ALLEGRO ONCE VALENCIA
-COR CENTRE DE MÚSICA I DANSA DE NATZARET
Cantautor David Calabuig i violinista M.J.Escobar
Cant Comú a la plaça:“Cant dels esclaus”. Opera de Nabucco de Verdi

A les 21’30
Torrada i sopar de germanor
A les 22
Grup SECOND COMING ROCK
A les 23
Els grups ROOT AFRIKA i DONES AFRICANES DE PATERNA
A les 24
Grup ARTURO MORENO Y LOS CHIPIRONES

Col.laboren:  
Arca de Noé, A.Dones de portes a fora, A.Veins i Veines de Natzaret, A. ABIV de Burkina Faso, Attac, Caixa

4 de mayo de 2014

Curs obert HOAC "Fe i cultura" (10 i 11 de maig)




Nuestro sistema social está desarrollando mecanismos que generan empobrecimiento e injusticia. Pero además ha convertido en normal y natural una forma de comprender y entender la vida que es contradictoria con nuestra humanidad. Esta realidad supone un reto importante para la vivencia de nuestra fe y para nuestra misión evangelizadora.


¿Qué rasgos definen este nuevo sistema deshumanizador contrario a nuestra vocación?

¿Cómo inculturar la fe en una cultura individualista-economicista?

¿Cómo llevar el mensaje de liberación a los oprimidos, excluidos y empobrecidos de este sistema?

¿Cómo conectar con los anhelos profundos de igualdad, solidaridad y realización humana de los hombres y mujeres de hoy?

El cursillo Fe y Cultura, tienen como objetivo ayudarnos a responder a estas y otras preguntas, a comprender como podemos vivir el dialogo fe-cultura para combatir todos aquellos elementos deshumanizadores de la misma y potenciar aquellos otros que construyen comunión y vida.



Fecha: 10 y 11 de mayo

Lugar: Colegio Padres Carmelitas c/Ermita, 172. Vila-real

Horario: Sábado 9:30 a 20:00   domingo 9:30 a 13:00

Precio:  12 €

Ponente: Paco Porcar. Licenciado en Historia y Teología. Militante de la HOAC



Si te interesa y quieres asistir ponte en contacto con Pepa: (Tel: 654 636 913)   o envíanos un email a: difusio.hoac.cs@gmail.com antes del miércoles 7 de mayo.