26 de octubre de 2009

El 9 d' Octubre dels cristians valencians

Santa Maria d'El Puig,
darrer diumenge d'octubre de 2009



Com és habitual -des de fa tres convocatòries- els cristians valencians ens hem aplegat al Puig -el darrer diumenge d'octubre- al monestir de Santa Maria, també enguany.

I això amb el convenciment de cercar una nova manera de fer país i de sentir-nos valencians, ara amb la reflexió i debat que ens han brindat els representants de les forces polítiques parlamentàries, amb presència a les Corts -fora del PP que ha declinat la invitació-. Així, s'ha constituït la taula redona anunciada, amb participació d'Esquerra Unida -Manel Colomer-, el Bloc -Joan Senent- i PSOE -Víctor Fuentes-. Successivament han anat responent a la qüestió que els hem plantejat "Per què hauríem de votar-vos, els cristians valencians?": Colomer -EU- ha dibuixat els trets definitoris del moment actual -crisi econòmica, canvi climàtic i crisi social- i n'ha fet una anàlisi, mostrant el rostre més salvatge del capitalisme, al que no es esperable que Obama -amb tota la seua bona fe i l'escassesa de recolzaments que necessitaria, difícilment podrà fer front-. I ha aportat les estratègies que, des de EU es proposen: proximitat als votants, alternativa al capital i projecte de futur, tot això des d'una perspectiva que, sense abandonar la referència i problemàtica valencianes, mira de recercar complicitats i projectes solidaris compartits amb la resta d'Espanya, d'Europa i del món. I ens ha avisat, glossant Llac, que "no tenim temps d'equivocan's".

Senent -el Bloc- ha aportat la sensibilitat cristiana del seu grup, en compartir el missatge evangèlic, però des de la laïcitat, citant aquelles paraules de Jesús: "Al Cèsar el què és del Cèsar i a Déu el què és de Déu". Ha abordat l'actualitat de la corrupció -que afecta de forma molt greu a cert partit polític- i ha reivindicat l'ètica en política i una ètica cristiana. S'ha mostrat més optimista enfront les situacions -preocupants és cert- que vivim, des de la perspectiva econòmica, però també social i política, que no són fruit només d'una determinada manera d'actuar les forces de poder i ha reivindicat la necessitat de millorar el sistema actual, aplicant propostes de renovació, mentrestant no es trobe una alternativa pràctica i operativa al capitalisme, doncs altres sistemes de col·lectivització, es clar, que han fracassat. I ha reivindicat la necessitat de recolzar a les forces polítiques d'obediència valenciana.

Fuentes -PSOE, encara que procedent del PSP del professor Tierno Galván-, ha glossat les bases de l'actuació del seu partit en: salut, educació i treball, sense les quals -interrelacionades- no es pot esperar ni pau social ni justícia. I ha defensat els principis de llibertat i igualtat -sense oblidar la fraternitat...- S'ha declarat admirador de Delors, en l'època que conduïa la UE i ha recordat el seu eslògan tridimensional: competència, cooperació i solidaritat, com a eixos del benestar i del progrés. S'ha declarat ferm partidari del compromís de la societat -també dels cristians-, en forma de participació política, i ha avisat del perill de la preeminència de l'economia i del lliure mercat, que pot acabar atenent només els seus interessos. Ha reivindicat el debat i el diàleg civilitzats, amb tots els sectors socials i forces polítiques i ha reclamat paciència i esperança, virtuts molt cristianes, precisament.

Encara hi ha hagut un interessant col·loqui, per interpel·lar els ponents sobre la necessitat de fer pedagogia per implicar la societat en conjunt, per oferir missatges coherents i globals per fer front als reptes i per articular propostes compartides i avançades socialment, front al predomini de les polítiques conservadores. En resum, un acte molt ric i participatiu i tot un repte per als cristians i cristianes valencians, compromesos amb la societat on vivim i amb la fe que professem.

Justament aquella fe ens ha portat a acabar la jornada, amb la participació a la missa per la Pàtria, la Pau i la Justícia, que han preparat els de l'Oratori de Sant Felip Neri i del centre Pare Tosca, a l'església del monestir i amb el patrocini de Santa Maria del Puig.


Marc Antoni Adell, cronista d'urgència

No hay comentarios: