17 de febrero de 2014

COMUNICAT FINAL APLEC XARXA CRISTIANA 2014

VII Aplec de Xarxa Cristiana; València, 16 de febrer de 2014.



Des de l’APLEC DE XARXA CRISTIANA, reunits amb el lema "CANVIANT REALITATS, PROVOCANT REBEL·LIES AMB JESÚS DE NATZARET", volem manifestar que, davant la dura situació que estem patint, ens disposem, juntament amb altres persones i grups, a fer possible un canvi cap a la solidaritat i l'esperança .

Ens afecta el patiment de la gran majoria de la població; de qui ja abans estava en risc d'exclusió i de les persones expulsades a les noves formes de pobresa que fereixen els jóvens, gent gran, dones, persones aturades.

Sentim que aquesta realitat, dura i urgent, ens interpel·la. Ens espenta a defensar la dignitat de la persona, a potenciar discursos alternatius i rebel·lies, a desautoritzar el discurs del "no hi ha res a fer" i acompanyar les persones.

Constatem amb esperança que creix la solidaritat ciutadana en l'atenció a les persones, des de les formes més espontànies a les xarxes socials. L'ajuda familia, les xarxes informals solidàries en relació a necessitats bàsiques: alimentació, llibres, comerç solidari, acollida de persones immigrants. Multitud d'entitats de la societat civil que, més enllà de posar el focus en els qui estan en situació de vulnerabilitat, ajuden a superar les noves formes de pobresa.

Però amb remeis pal·liatius no n'hi ha prou, cal canviar el sistema cap a un nou model que preserve la igualtat, els drets, el respecte a la natura. En aquest sentit, la crisi ha desencadenat múltiples protestes, resistències i experiències. Protestes contra retallades en serveis bàsics, desnonaments, reformes laborals, abusos bancaris, el deteriorament mediambiental o el model de l'Europa neoliberal. I proliferen propostes alternatives que van definint l'orientació del nou model. Xicotetes experiències, però esperançadores.

Apostem per la confluència de totes aquestes lluites i esperances. Hem de treballar des de tots els àmbits, des de la pluralitat, i establir una relació porosa en aquest ric ventall d'iniciatives, moviments i protestes. Xarxa Cristiana vol ser un intent més en la construcció d'aquesta gran xarxa, espai comú de valors i lluites, de propostes i experiències.

Demanem insistentment a la jerarquia de la nostra Església canvis en els seus comportaments i actituds, en línia amb els gestos del papa Francisco, i dels passos de Jesús de Natzaret. Apostem per una església pobra, horitzontal, en diàleg amb el món, que acompanyi, senyal de misericòrdia davant d'aquest món trencat.

I juntament amb altres persones i grups ens disposem a canviar realitats i provocar rebel·lies amb Jesús de Natzaret.


* * *
  
COMUNICADO FINAL APLEC XARXA CRISTIANA 2014.

Desde el APLEC DE XARXA CRISTIANA, reunidos con el lema “CAMBIANDO REALIDADES, PROVOCANDO REBELDÍAS CON JESÚS DE NAZARET”, queremos manifestar que, ante la dura situación que estamos padeciendo, nos disponemos, junto con otras personas y grupos, a hacer posible un cambio hacia la solidaridad y la esperanza.
Nos afecta el sufrimiento de la gran mayoría de la población; de quienes ya antes estaban en riesgo de exclusión y de las personas empujadas a nuevas formas de pobreza que hieren a jóvenes, ancianos, mujeres, personas sin trabajo.
Sentimos que esta realidad, dura y acuciante, nos interpela. Nos empuja a defender la dignidad de la persona, a potenciar discursos alternativos y rebeldías, a desautorizar el discurso del "no hay nada que hacer" y acompañar a las personas.
Constatamos con esperanza que crece la solidaridad ciudadana en la atención a las personas, desde las formas más espontáneas a las redes sociales. La ayuda familiar, las redes informales solidarias en relación a necesidades básicas: alimentación, libros, comercio solidario, acogida de personas inmigrantes. Multitud de entidades de la sociedad civil que, más allá de poner el foco en quienes están en situación de vulnerabilidad, ayudan a superar las nuevas formas de pobreza.
Pero los remedios paliativos no bastan, hay que cambiar el sistema hacia un nuevo modelo que preserve la igualdad, los derechos, el respeto a la naturaleza. En este sentido, la crisis ha desencadenado múltiples protestas, resistencias y experiencias. Protestas contra recortes en servicios básicos, desahucios, reformas laborales, abusos bancarios, el deterioro mediambiental o el modelo de la Europa neoliberal. Y proliferan propuestas alternativas que van definiendo la orientación del nuevo modelo. Pequeñas experiencias, pero esperanzadoras.
Apostamos por la confluencia de todas estas luchas y esperanzas. Debemos trabajar desde todos los ámbitos, desde la pluralidad y establecer una relación porosa en este hermoso hervidero de iniciativas, movimientos y protestas. Xarxa Cristiana quiere ser un intento más en la construcción de esta gran red, espacio común de valores y luchas, de propuestas y experiencias.

Pedimos insistentemente a la jerarquía de nuestra Iglesia cambios en sus comportamientos y actitudes, en línea con los gestos del papa Francisco, y tras los pasos de Jesús de Nazaret. Apostamos por una iglesia pobre, horizontal, en diálogo con el mundo, que acompañe, señal de misericordia ante este mundo roto.

Y junto con otras personas y grupos nos disponemos a cambiar realidades y provocar rebeldías con Jesús de Nazaret.

No hay comentarios: