14 de marzo de 2013

"Contra la corrupció" (Grup de Rectors del Dissabte)

Levante, 13.03.2013


Fins i tot estant en seu vacant, la vida cristiana continua, perquè l´Església no és el papa. Els membres del Grup de Rectors del Dissabte, exercint la nostra responsabilitat pastoral, fidels a les preocupacions del nostre poble i acompanyant els qui pateixen injustament, manifestem el nostre suport a les mobilitzacions ciutadanes que expressen la indignació per les famílies desnonades, la gent jove desocupada i les persones que es veuen en la necessitat de sobreviure gràcies als bancs d´aliments. Junt amb tantes persones, volem contribuir a moralitzar la política i l´economia, a vigilar els abusos econòmics i socials i a afavorir alternatives que òbriguen camins a la solidaritat amb vista a la realització personal, l´organització democràtica i el benestar col·lectiu. Units al potencial humanitzador despertat per la crisi, ens sentim propers als qui, exigint la reconstrucció dels fonaments de la societat, aposten per una nova economia, política i cultura i una nova manera de viure.

Donem suport a la protesta contra la corrupció política i econòmica protagonitzada per les persones que van generar la crisi: especuladores financeres o bancàries, gestores de l'àmbit públic o empresàries, evasores d´impostos o dilapidadores de diners públics en despeses privades i supèrflues. El crit de la protesta ciutadana és el nostre crit; les seues lluites, les nostres lluites; i els seus anhels, els nostres anhels. On hi ha corrupció es creen cercles de mort produïts per l´avarícia, l´acumulació, la competitivitat. Mor la confiança, es deteriora la convivència, es desmoralitza la vida pública, es corrompen consciències i es destrueix la democràcia.

En nom dels qui necessiten els diners que no els arriben, per haver estat robat; de l´alumnat que es forma en barracons que no es convertiran en escoles perquè alguns es van endur els diners; de les ciutadanes i els ciutadans que no poden rehabilitar-se de la drogoaddicció; de les persones ancianes que veuen tancar-se les seues residències; de les aturades que veuen reduïdes les seues prestacions de supervivència perquè alguns polítics van malversar els recursos públics; de les discapacitades que veuen tancar-se els seus centres; de les famílies desnonades pels abusos bancaris que arriben a provocar suïcidis; dels pobles del Sud que han vist desviar-se els fons de la cooperació, exigim la devolució del que ha estat robat.

L´espiral de la corrupció a la Comunitat Valenciana ha envaït àmbits tan sensibles com la cooperació, els serveis socials, la dependència?, sense excloure els esdeveniments religiosos. Sentim que a la nostra diòcesi s´haja produït el que sembla un episodi dolós de corrupció: la desviació de fons públics en l´organització de la visita del papa a València, que està sent investigada judicialment. La responsabilitat ètica i pastoral ens apressa a exigir, sense esperar la resolució judicial, que els qui van adquirir el compromís de gestionar i controlar l´esdeveniment donen compte ja dels ingressos i les despeses corresponents; i que, en cas d´existir un mínim indici de corrupció, es denuncie públicament.

La situació actual de corrupció interpel·la l´Església en el seu conjunt. Els qui creiem en el projecte de Jesús anunciem una conversió que, alhora que obri el futur personal als infractors i infractores, defensa la comunitat cristiana de la seua degradació. No podem entendre que la gent corrupta s´exhibisca combregant o acompanyant jerarques o presidint processons, quan són exclosos automàticament de la comunió, per exemple, la dona que avorta i qui hi col·labora, o qui es divorcia i torna a casar-se.

Què suposaria aquest Any de la Fe si totes les parròquies, ordes religiosos i institucions eclesials, i cada creient, ens dedicàrem amb interès a predicar el diàleg i el consens en les qüestions de què depenen tantes vides!

Grup de Rectors del Dissabte[Signen també Julio Ciges, Ximo Garcia Roca, Josep-Antoni Comes, Honori Pasqual, Benjamín Oltra, Joan Almela, Daniel Pla, Antonio Garay, Juanjo Contelles i Llorenç Gimeno]

No hay comentarios: