28 de junio de 2009

"Davant la crisi econòmica" (comunicat de Xarxa Cristiana)

Publicado en Diario Levante, 26 de junio de 2009

DAVANT LA CRISI ECONÒMICA
(por Xarxa Cristiana de València)



Com membres de l´Esglesia de base, i davant la situació de crisi econòmica, amb la seqüela d´atur i empobriment que està afectant sobretot a la classe treballadora i a les capes més febles de la població, volem manifestar que entenem que la crisi actual no és fonamentalment un problema tècnic, sinó que posa de manifest els valors ètics i les bases sobre la qual està construïda l'economia i la nostra societat. Creiem doncs que no es tracta de «refundar el capitalisme», o donar-li un gir ètic al neoliberalisme responsable de l´empobriment d´una gran part de la humanitat, sinó d´inventar noves formes de fer economia i de fer política, més humanes i que col·loquen a la persona en el centre.

Hi ha propostes alternatives com les del Foro Social Mundial, que planteja la urgència d´una major justícia en les relacions econòmiques, un comerç just, una banca ètica... L´Organització Internacional del Treball (OIT) planteja un Pacte Mundial per l´Ocupació, perquè en la lluita contra la crisi es done centralitat al treball decent, la protecció social, els drets laborals i les empreses sostenibles. La campanya Pel decreixement solidari que proposa que tots i totes comencem a viure amb menys per a viure millor i més solidàriament. Són propostes que creiem cal difondre, promoure i experiementar en la mesura del possible.

Davant les mesures polítiques i econòmiques que s´estan articulant, a nivell mundial i en el nostre país, exigim als nostres governants que prioritzen l'atenció a la part més feble de la nostra societat. Són necessàries mesures com la pròrroga dels subsidis d'atur, i la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones sense cap ingrés. Moltes persones i famílies estan arribant a una situació de pobresa i exclusió inadmissible en una societat civilitzada.

Són moltes les inciatives solidàries que estan sorgint en els nostres barris i pobles, en les nostres parròquies... és inestimable el servei que estan prestant institucions com Càrites en l´atenció a persones i famílies en situació desesperada. Són iniciatives humanitzadores i solidàries que des de les nostres comunitats i organitzacions eclesials ens comprometem a impulsar i animar.

Així mateix, des del convenciment que el mandat evangèlic de l´amor ha de conduir a tota l´Església a un major compromís davant aquesta situació, demanem també a la jerarquia catòlica que assumisca com prioritat el posicionar-se clarament en defensa de les persones més desfavorides en l´actual conjuntura. Ens agradaria veure als nostres bisbes reclamant enèrgicament suport a les capes socials en situació de major desprotecció, demanant que es respecten els drets laborals, promovent gestos solidaris o animant les iniciatives que vagen en la línia d´un model econòmic més just i solidari.

Creiem, amb Leonardo Boff, que davant la crisi actual, caldria preguntar-se: com podem resoldre els problemes de la humanitat? i no com salvar el sistema econòmic que està en crisi. El canvi de pregunta implica un canvi de resposta. I aquest és un repte que ens implica a tota la societat i a tota l´Església.

Xarxa Cristiana

[Signen aquest article els següents col·lectius de Xarxa Cristiana:
Comunitats Cristianes Populars de València, Col·lectiu de Cristians i cristianes de Base de Castelló, Comunidad Ignacio Ellacuría (CVX), Grup d'Asumtpes Religiosos de Lambda, Católicas por el Derecho a Decidir i Dones Creïents de València]

No hay comentarios: